Горивата у нас ще поскъпнат след сделката за продажбата на Лукойл, прогнозира в

...
Горивата у нас ще поскъпнат след сделката за продажбата на Лукойл, прогнозира в
Коментари Харесай

Доц. Красен Станчев: След продажбата на Лукойл горивата у нас ще поскъпнат

Горивата у нас ще нарастнат след сделката за продажбата на  " Лукойл " , предвижда в студиото на „ Добро утро, Европа “ икономистът доцент Красен Станчев. Според него най-добре е, компанията да продължи  да оперира, както до момента. Идеята за ограничение на дейността на " Лукойл " допуска, че някой друг трябва да свърши тази работа, допълни Станчев. А  няма българска компания, която има софтуерното познание да я управлява рафинерията и може да купи , безапелационен е икономистът.

 

Не мисля, че рафинерията в Бургас би трябвало да бъде одържавена. Още когато бяха импортирани закони за редуциране на периода на дерогацията, концепциите за Росенец, аз смятах, че това са глупави хрумвания. Не може да има по-евтини цени за вътрешния пазар, тъй като това е борсова стока. Не може да има и по-евтини доставки, тъй като няма различен различен път освен Босфора за тези доставки. От началото на войната преносът с танкери се усили от 5 на 10 дни и нарастна много.  Ако се направят тези неща, които се възнамеряват евентуално Лукойл ще желае да продаде рафинерията, а този който я купи би трябвало да има софтуерните познания по какъв начин се ръководи такава рафинерия. В България няма такава компания.

" Сокар " е вероятен покупател, тъй като те доставят нефт и такива артикули в Грузия. Най-старата петролна тръба в света е сред Баку и Батуми, само че тази тръба е запълнена за години напред. Всичко е допустимо, тъй като Азербайджан е особена страна. Но това означава и скрита собственост в присъединяване на компании като „ Сокар “.

Дерогацията беше дадена за избран период, този период по-късно беше скъсен. Най-добре е " Лукойл " да продължи да оперира по този начин както оперира и в този момент, тъй като няма да има опция за по-евтини доставки. За бюджета е най-добре всичко да си продължи по този начин, тъй като за последните години Лукойл е внесъл, в случай че махнете налог " Печалба " към 1.5млрд и 500 млн. лева Те са един от най-големите данъкоплатци по линия на акцизи и Данък добавена стойност. Премахването на концесията на Росенец беше направена без така наречен ексклузивитет. 

Независимо дали се прави преднамерено или от незнание, вероятността не е добра, в случай че се отстрани внезапно дерогацията. Това може да се прави единствено, в случай че някой иска да купи на ниска цена рафинерия за произвеждане на петролни артикули. Онези производства на рафинерията в Бургас, които са неупотребими в Европейски Съюз се продават в Украйна все още. Има и такива, които се продават в Армения и Грузия.

Това, което прави Лукойл сега е, че предвижда фалит на дружеството, ако то стартира да работи на неизгодни условия и да губи. Те се пробват преди този евентуален сюжети да привлекат експертиза. Искат да продадат компанията.

В България цените на горивата не са високи по отношение на страните от Европейски Съюз. Тази сметка елементарно може да се ревизира. Освен Сърбия и Румъния, цените при съседите са по-високи. 

В Белгия и Нидерландия има терминали сходни на Росенец, които са на „ Лукойл “, само че там никой не ги пипа. Както се случи в Германия и в Италия, там също има рафинерии на Лукойл, само че по този начин или другояче казусът ще бъде решен, тъй като там има опция за доставка на нефт от целия свят. Тук те могат да дойдат единствено през Босфора.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР